
İnsanların hayallerini, deneyimlerini, duygu ve düşüncelerini birbirlerine aktarması iletişimle sağlanır. Toplum içinde yaşayan tüm insanlar, farkında olarak veya olmayarak, birbiriyle iletişim hâlindedir. İletişimin gerçekleşmediği durumlarda insan, kendini boşlukta hisseder ve büyük bir yalnızlık içindeymiş gibi yaşar. İletişimsizlik, birçok problemin altında yatan temel etkendir.
Etkili ve sağlıklı iletişim kurmanın en önemli unsurlarından biri, insanlarda 'güven' duygusu yaratmaktır. Bunun için kişi, öncelikle ‘kendisine’ güven duymalıdır. İnsanda güven duygusu çocuk yaşlarda başlar. Temeli, anne babanın tavır ve tutumlarıyla ortaya çıkan durumlarla ilişkilendirilir.
İçine kapanan, iletişim kurmaktan çekinen veya zorlanan insanlarda ise ruhsal problemler ortaya çıkıyor.
Kendinizle Olan İletişimde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İletişim kurma yeteneğiniz ve iletişim becerinizi geliştirmede öncelikle kendinizle iletişimi, yani ‘öz kişisel iletişiminizi’ gerçekleştirmelisiniz. Kendinizle olan iletişimin temelinde özgüven ve motivasyon yatar.
- Kendinizi tanıyın, keşfetmekten korkmayın.
- Kendinizi haklı çıkartma gayretinde olmayın.
- Kendinizle barışık olun.
- Kendinize karşı adil ve dengeli olun.
- Kendinizde değişimler yaratacağınıza inanın.
- Olabildiğince tarafsız ve objektif olun.
- Başarısız olduğunuz zamanlarda hemen pes etmeyin.
- İçinizdeki umudu ve olumlu düşünceyi koruyun.
İletişimde Özgüven Neden Önemlidir?
Her birey, kendi duygularını, beklentilerini ve ihtiyaçlarını doğru ve net bir şekilde tanımlayıp anlatabildiği ölçüde sağlıklı bir iletişim kurabilir. Özgüven; kendimizi iyi tanımamız, yeteneklerimizi, arzularımızı gerçekleştirebileceğimiz konusunda kendimize inanmamızdır. Bu yüzden toplum içinde özgüveni yüksek olanlar, içe kapanık ve özgüven sorunu yaşayanlara kıyasla çok daha iyi iletişim kurabilmektedirler. Sadece sivil hayatta değil, iş ve özel yaşamlarda da bunun olumlu etkileri çoktur.
Özgüveni yüksek insan kendisini iyi tanır. Duygularını, düşüncelerini, isteklerini doğru tanımlar. Motivasyonu yüksektir. Hayattan keyif alır ve pozitiftir.
Özgüveninizi Yüksek Tutmak İçin Neler Yapmalısınız?
Özgüven eksikliği olan insanlar kendi duygu ve düşüncelerini, isteklerini net bir şekilde belirleyememekle birlikte, karşı tarafa da net bir şekilde aktarma sorunu yaşarlar. Kendinize güvenmek konusunda çok zayıf olduğunuzu düşünüyorsanız bir koçtan yardım alabilirsiniz. Unutmayın, yalnız değilsiniz.
- Kendinizi sevin, her şey sevmekle başlar.
- Kendinize güvenin ve inanın.
- Yaşamınızın aktif katılımcısı olun; stratejik düşünün. Kendi gücünüzle harekete geçin.
- Gerçekçi olun; kendinizi başka insanlarla kıyaslamak yerine elinizden geleni yapmaya odaklanın.
- Olumsuz düşüncelerden uzak durun; bunun hiç kimseye faydası olmaz.
- Başarılarınıza odaklanın; kendinizi sık sık takdir edin hatta ödüllendirin.
- İyi bir izleyici ve dinleyici olun.
- Çevrenizi, iletişim içinde olduğunuz kişiyi ve kişileri iyi gözlemleyin.
- Gücünüzün farkında olun; pasif davranmayın.
- Meditasyon yapın; hem bedeninize hem ruhunuza iyi gelir.
- Başarabileceğinize inanın ve devam edin.
- Sorumluluklarınıza sahip çıkın.
Belirttiğimiz bu ilkeleri gerçekleştirdiğinizde kendinizi tanıyan bireyler olarak kuracağınız iletişimde, oluşturduğunuz özgüven ve motivasyonla başarılı bir iletişim kurma becerisini sağlamış olacaksınız. Aynı zamanda iletişim süreçlerinde kendinizi daha iyi tanıyan bir birey olarak objektif değerlendirmeler yapabileceksiniz.